Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Contact
Van Deun

Eerst kwam de opdrachtgever vragen om een ontwerp voor een Engelse cottage.  Dit ontwerp viel in de smaak, doch na enige tijd maakte vrouw en dochter de bedenking dat zij toch veel liever in een moderne woning zouden verblijven.  Om de man des huizes niet te zeer tegen de borst te stoten werd gevraagd een ontwerp te maken dat niet te modern was, doch wel eigentijds.  Het ontwerp voor de moderne woning viel meteen in de smaak bij zowel man, vrouw als dochter en het werd uitgevoerd.

Omdat de opdrachtgever veel met planten en de natuur bezig is en omdat de woning omgeven zou worden met groen werd de woning ontworpen met de Japanse traditie in het achterhoofd.  Grote dakvlakken met een lagere helling en met grote oversteken overkoepelen een woning die sterk geopend moet zijn naar buiten toe.  Veel glas dus, vooral aan de achterzijde en rond de leefruimte.  Het dak werd zelfs opengewerkt om zoveel mogelijk licht binnen te laten in de vide achter de keuken.

De keuken werd als centraal element in het grondplan ingeplant.  Deze ruimte is open naar achter toe en werd diagonaal geplaatst om rondom een optimale circulatie te bekomen tussen de andere woonruimten.  De circulatie rond de keuken is dan ook de enige in de gehele woning, zowel in horizontale richting als om de verdieping te bereiken.

De badkamer bevindt zich recht boven de keuken en dit om de natte cellen bij elkaar te houden (aan- en afvoerleidingen), enerzijds, en om op de verdieping ook centraal geplaatst te kunnen worden ten opzichte van alle slaapkamers.

Om de nachthal zoveel mogelijk openheid te geven werden vides gemaakt naar achter toe, maar ook naar voor, naar de inkomhal toe, die daardoor een grotere ruimtelijkheid krijgt, versterkt door de dakkapel in het dak erboven.

De gebogen raampartij in de linker zijgevel moet de ruimtelijkheid van de leefruimte vergroten door de binding met buiten te accentueren.  Men treedt hier als het ware uit het bouwvolume zonder echt buiten te gaan.  Erboven werd een balkon aangebracht voor de slaapkamers aan de linker zijde.  Aan de rechter zijde werd dit balkon herhaald voor de slaapkamers aan die zijde.  Op deze manier wordt een zekere symmetrie ingebouwd, zonder dat die echt reŽel aanwezig is.

Ondertussen werd dit gebouw reeds enige tijd bewoond en denken de bewoners duidelijk mee in dezelfde richting.  De paden en terrassen werden aangelegd naar het idee, zoals het op de plans werd aangegeven, doch ook de vijver erachter en de verdere tuinaanleg sluiten hier perfect bij aan.