Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Contact
Verheijen

Door naar buiten te komen met reeds in perspectief uitgewerkte ontwerpen in de publicatie "Plan" kwam ik terug in contact met een vroegere relatie. Mijn ontwerpen stonden dit jonge koppel aan en zij vroegen me een moderne woning te ontwerpen in de Eikenstraat in Beerse.

De eerste vereisten van de opdrachtgever waren het feit dat het een modern gebouw moest zijn en dat het binnen een jong budget moest vallen.

Zowel de visuele benadering vanuit de straat als de oriŽntering werden benut om een gedeeltelijk gesloten, gedeeltelijk open ruimte te ontwerpen, waarbij openheid op de tuin belangrijk werd geacht. De binnenruimte en de badkamer zouden versierd worden met partijen in glasbouwstenen.

De garage zou vervangen worden door een carport. Deze laatste werd achteraan voorzien, aansluitend op het terras en overdekt met de uitbouw op de verdieping, waardoor ze geÔntegreerd werd in het bouwvolume.

De traphal buigt in plan af van de inkom in de hoek rechtsvoor naar het centrum van de woning, waardoor via deze hal een optimale circulatie wordt bekomen. Deuren tussen kamers onderling worden daardoor overbodig.

De gevels werden allemaal voorzien van een minerale bepleistering en de perforaties werden met glasdals voorzien. De donkere, gebogen muren zijn een verderzetting van de boog van het terras en doen dienst als decor, waarvoor het gezinsleven zich afspeelt. Ook de gebogen daken vormen beschermende schalen boven de woning.

De daken werden voorzien in een donkergrijs pvc-membraan en het buitenschrijnwerk werd in blauwgroen aluminium voorzien. Aan de inkom werd een grotere oversteek ontworpen om beschutting te geven aan de voordeur. Deze oversteek steunt op kolommetjes in roestvrij staal die op hun beurt steunen op een afschermend muurtje en een kolom.

De opdrachtgever was onmiddellijk verknocht aan dit ontwerp, zoals trouwens ook de ouders. Het bleek meteen een schot in de roos te zijn en er werd gevraagd alles voor te bereiden voor een bouwaanvraag.

Het voorontwerp bleek echter niet te beantwoorden aan de zeer enge verkavelingsvoorschriften. Weerom werd architectuur in de kiem gesmoord omdat een verkavelaar er niet de minste kaas van had gegeten. Er werd nog een variante gemaakt op dit ontwerp om enigszins aan deze voorschriften tegemoet te komen, doch dit werd dan niet meer gesmaakt door de opdrachtgever. En terecht, de juiste verhoudingen werden geweld aan gedaan, waardoor het geheel uit evenwicht werd gebracht. Er moest dus een nieuw voorontwerp worden gemaakt.

Wordt vervolgd ...