Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Contact
Verheijen 4

Ook voor het 4de ontwerp voor het jonge koppel in de Eikenstraat in Beerse moest een andere koers worden gekozen. Ditmaal werd enkel met platte en met zadeldaken gewerkt en werd er een hoofdvolume voorzien waaraan enkele annexen werden toegevoegd.

De voorste annex herbergt de sanitaire en technische functies, en zorgt meteen voor de nodige buffer t.o.v. het publieke gebeuren. Het is dan ook een zeer gesloten gevel met enkel aan de zijkant enkele ronde raampjes in een houten gevelbekleding (scheepsarchitectuur) en een koepel die enkel licht trekt, doch geen zicht naar binnen toelaat.

De achterste annex herbergt de leefruimte en vertoeft in de beschutting achter het hoofdvolume. Deze annex is zeer open gemaakt om zoveel mogelijk binding met de tuin te verkrijgen.

De zijgevels van de annexen werden voorzien in een houten beplanking, terwijl de voorste, resp. achterste gevel in steenachtig materiaal is en breder is dan de annex zelf. Hiermee werd het effect beoogt dat ze als het ware schuiven vormen die uit het hoofdvolume worden geschoven en letterlijk aan dit hoofdvolume worden bijgevoegd.

Om dit schuifeffect nog te versterken werd enkel het hoofdvolume van een zadeldak voorzien, terwijl de annexen van een plat dak werden voorzien. Het afdak boven de inkom, dat de symmetrie en dus ook het evenwicht moet breken, werd uiteraard ook plat uitgevoerd. Een hellend dak zou hier te zwaar overkomen. Dit afdak accentueert ook de inkom.

Het volume van het zadeldak werd op zijn beurt ook weer gezien als een prisma dat op, zelfs gedeeltelijk in, het hoofdvolume werd gelegd. Dit effect wordt versterkt door de puntgevels in dezelfde dakbedekking uit te voeren en door deze bedekking iets lager door te trekken dan de randen van de goten, die binnen het hoofdvolume werden uitgevoerd als smalle, platte daken.

De leefruimte loopt vanuit de achterste annex door naar het hoofdvolume, achteraan. Om dit gedeelte van de leefruimte, de eethoek, extra licht te bezorgen werd tussen de achtergevel van het hoofdvolume en het plat dak boven de leefruimte een koepel geplaatst. Om toch enige scheiding te krijgen tussen eethoek en zithoek en omdat er dan toch een extra lichtbron aanwezig was werd net achter deze koepel een wand geplaatst, die echter los staat van de zijwanden. Onder de achtergevel van de verdieping van het hoofdvolume werden 2 kolommen geplaatst. Hierdoor werd de eethoek, waar gasten kunnen worden ontvangen en feesten kunnen gegeven worden, ietwat statiger dan de rest van de leefruimte. Een eetmaal zou immers steeds als een feestmaal moeten kunnen beleefd worden.

Ook hier weer zouden de gevels het beste bepleisterd worden. Dit is immers veel beter op het vlak van isolatie en water- en winddichtheid dan een spouwmuur. De verkavelingsvoorschriften eisen echter een baksteen in de gevels, zodat dit hier moest toegepast worden. Ook het dak werd in pannen voorzien, zoals voorgeschreven.

Uiteindelijk was dit het goede voorontwerp. Mits enkele ingrepen werd dit ontwerp gerealiseerd. Het hout van de zijgevels werd vervangen door baksteen om zeker te zijn van een bouwtoelating. Ook op de voorste annex werd een zadeldak geplaatst met eenzelfde puntgevel als die op de zijgevels van het hoofdvolume.

Buiten nog enkele kleine wijzigingen werd het idee van dit ontwerp wel grotendeels gevolgd bij de uitvoering.

Na uitvoering schreef de bouwheer een mooie referentie op Houzz:

Paul is een integer creatief architect met een grote materiaalkennis en zin voor perfectie. Zijn ontwerpen zijn stuk voor stuk uniek. In zijn rol als architect-ontwerper is hij in staat op basis van een gesprek een kunstig ontwerp te creŽren waarbij vorm en functie in elkaar smelten en beantwoorden aan de vraag van de bouwheer. In zijn rol als architect-expert volgt hij elke fase in de uitvoering van het ontwerp op. De twee troeven samen zorgen voor een sterk bouwteam !

Jan Verheyen