Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Contact
Verherstraeten

Nog 1 van de eerste op computer uitgewerkte perspectieven was dit ontwerp voor een jong gezin in de Moerdreef in Westmalle.

De bestaande woning was oorspronkelijk een buitenverblijf met een weinig hellend dak met grote oversteken (chaletstijl), waarvan het dak en het buitenschrijnwerk dringend aan vervanging toe waren.  Het dak was er zo erg aan toe dat enkel de herstelling, d.m.v. een polyestercoating, op sommige plaatsen nog bleef hangen, doch de oude dichting en het dakvlak in vezelplaten was er onderuit gevallen. Het nieuwe dak kon dus ook meteen een andere vorm krijgen. Hiervoor moesten dan geen extra kosten worden uitgegeven.

De bestaande woning was veel te klein voor het jonge gezin en moest ook uitgebreid worden. Dit gebeurde door het gedeelte boven de garage van een verdieping te voorzien en door de garage zelf mee in de woning op te nemen. Ook de inkom moest uitgebreid worden.  Om plaats te besparen werd de trap en het bordes eveneens boogvormig uitgewerkt. Het gebogen raam op de verdieping moet hier een antwoord op geven en vormt tevens een panorama op de tuin en de zeer groene omgeving.

De gevels werden allemaal voorzien van een minerale bepleistering en de perforaties werden met glasdals voorzien. De donkere, gebogen muur is een verderzetting van de boog van het terras en moet tevens als decor dienen, waarvoor het gezinsleven zich afspeelt.

De daken werden voorzien in een donkergrijs pvc-membraan en het buitenschrijnwerk werd in blauwgroen aluminium voorzien. Aan de grotere oversteek van de zithoek werden 2 kolommen geplaatst om enige statigheid te geven aan deze leeffunctie.  Door de grote dakoversteken wordt het paraplueffect van het dak benadrukt. De donkere plint zorgt voor een bescherming tegen vervuiling door opspattend regenwater en voor een visuele basis van waarop de gevels worden opgebouwd. Dit om te vermijden dat het gebouw als het ware zweeft.

Mits een redelijk beperkte ingreep op het bestaande gedeelte en de nodige uitbreidingen kon van de bestaande woning dus een uiterst modern geheel gemaakt worden, waardoor een grote meerwaarde werd gecreŽerd. Door een gebrek aan budget zal het echter nooit gerealiseerd worden.