Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Contact
Versmissen

Het volgende ontwerp was dat van de voormalige computerwinkel Versmissen in Oostmalle. Enkele jaren ervoor had de opdrachtgever dit leegstaande pand gekocht omdat zijn vorige locatie veel te klein was geworden voor zijn bedrijf.  Het bestaande gebouw was al een opvallend gegeven binnen het dorpsbeeld, zodat de uitbreiding ook in die richting gezocht kon worden. Daarbij werd gesteld dat zoveel mogelijk moest ge´ntegreerd worden t.o.v. de bestaande architectuur.

De uitbreiding kon perfect in de nog resterende, open ruimte van het perceel ingeplant worden. Door enkele bestaande ramen uit te breken kon meteen een doorgang gemaakt worden tussen oud en nieuw. De kolommenstructuur werd doorgetrokken en de plafondhoogte werd zodanig gekozen dat er bijkomende verlichting en verluchting mogelijk werd boven de laagste, bestaande daken.

Om enigszins een blikvanger te vormen naar het drukke verkeer in de straat toe en om dezelfde inkom te kunnen behouden werd de gebogen muur ingevoerd. De kleur was die van de firma van de opdrachtgever. In de muur werd een inritpoort uitgespaard om de showtruck van de firma in en uit te laten rijden, terwijl de doorboring van de muur met het koepelvolume de binding binnen-buiten moet accentueren.  Hier doet de gebogen muur tevens dienst als decor van het showgebeuren, namelijk het tonen op ietwat spectaculaire wijze van het nieuwste dat de computerwereld te bieden heeft. Een wereld die fascineert doordat die voortdurend wijzigt en steeds meer mogelijkheden biedt naar de gewone gebruiker toe.

Door zijn gebogenheid richt de groene muur zich ook naar het van de rechterzijde af komende verkeer om zo de verdokenheid achter het hoogste volume ongedaan te maken. Langs de linkerzijde kijkt men langs de muur, recht de winkelruimte binnen.  De koepel moet voor een zee van licht zorgen boven de parkeerplaats van de showtruck: overdag met zonlicht, 's avonds met halogeenlicht vanuit de liggers van de koepelconstructie.

Op enkele, kleine wijzigingen na werd dit ontwerp meteen goedgekeurd door de opdrachtgever en werd het uitgevoerd.

Oorspronkelijke toestand