Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Contact
VME Diksmuidelaan

De syndicus van een appartementsgebouw in Borsbeek trok aan de alarmbel omtrent de stabiliteit van de balkons.  Het betrof een oud, samengesteld gebouw, waar in een later stadium een betonconstructie achteraan bijgebouwd werd met balkons en (buiten)toiletten.  Het beton was danig aangetast door vocht dat men vragen begon te stellen over de stevigheid en veiligheid.  De betonplaatjes in overkraging achter de kolommen waren amper 7-8 cm dik, waren ernstig aangetast door betoncarbonatatie en er stonden dan nog bakstenen wc-hokjes op, die doornat waren, niet meer in gebruik en vol rommel zaten, waardoor die een groot gewicht vormden.

Na ellenlange discussies tussen de eigenaars besliste de (ondertussen nieuwe) syndicus dat de balkons niet meer gebruikt mochten worden en gestut moesten worden in afwachting van de nodige renovatiewerken.

Toch duurde het nog lange tijd vooraleer een aannemer opdracht werd gegeven om te stutten en de afbraak reeds te doen van de vloeren, balustrades en wc-hokjes, zodat de overbelasting weggenomen werd en alles klaar stond om met de werken te beginnen.  1 wc-hokje moest echter blijven staan omdat de betreffende eigenaar er nog steeds gebruik van maakte.  Het bevond zich echter niet in de overkragende zone, waardoor dit kon.

Na nog eens lange tijd van discussies tussen de eigenaars kon de aannemer dan met de renovatiewerken beginnen.  De balkonvloeren werden uitgebroken tot op het beton, dat gerestaureerd werd, waar nodig.  Er werden nieuwe chappevloeren geplaatst op de nu grotere balkons en op de vloer werd een kunststofvloer geplaatst die meteen de waterdichting vormt en die afgewerkt werd met een kwartslaag.  Er werden nieuwe balustrades geplaatst en de tussenschotten werden zo geplaatst dat iedereen dezelfde extra vloeroppervlakte kreeg.  Het wc-hokje, dat behouden moest blijven, kreeg een nieuw dakje en een nieuwe deur.

Het eindresultaat was verzorgd en netjes, ook al gaf ook dit weer aanleiding tot heel wat discussies tussen de eigenaars.  De VME kan hier toch voor minstens 50 jaar gerust zijn.

Oorspronkelijke toestand