Architect-expert Paul De Maesschalck

B 2390 Westmalle, St-Jozeflei, 15 - Tel: (+32)033121498 - Gsm: (+32)0486877714
BIC: KREDBEBB - IBAN: BE72 4085 0439 5116 - Provisierekening: BE78 4085 0595 4186 - Btw: BE 0635.235.677

 

Home Wie Wat Waarom Hoe Modern ? Referenties Foto's Rampen Privacyverklaring Contact

Moderne architectuur ?

 

Bij vele architecten is de grote hamvraag: "Wat te doen met cliŽnten die om een 'fermette', een 'haciŽnda' of een 'Pastorijstijl' vragen ?" Er zijn er dan ook velen die deze cliŽnten wandelen sturen of, erger nog, ze naar huis sturen met een prachtig uitgewerkt en gepresenteerd ontwerp voor een woning in moderne architectuur.

Allicht presenteert een plan steeds goed, vooral als men het wat opwerkt met wat boompjes en struikjes, met wat schaduw, een paar ventjes erop, een Porsche voor de deur, enz... Veel van die cliŽnten geraken verknocht op die tekening en vergeten hun "fermetje".  Als dan de woning klaar is en ze wonen er enige tijd in, beginnen ze zich toch de vraag te stellen wat er van hun fermetteopvatting geworden is en stil maar zeker begint de ontevredenheid over hun moderne woning te groeien.  Men kan dus stellen dat men als architect zich moet kunnen inleven in de smaak van de mensen en dat men moet kunnen bouwen wat zij verlangen.


Hiertegenover staat een andere visie die ook zeker aanvaardbaar is, doch niet aan alle mensen kan opgelegd worden.

Als architect wordt men bijna dagelijks geconfronteerd met het kunstige gedeelte van wat bouwkunst is en kan hij zich gemakkelijk inleven met deze nieuwe ideeŽn en strekkingen omdat hij er voldoende training in heeft. Zijn visie wordt continu aangepast en beÔnvloed, waardoor hij leert meedenken met de nieuwe materie.

De bouwheer, meestal leek terzake, beleeft deze confrontatie zelden of slechts 1 maal en hinkt als het ware achter op het vlak van de laatste nieuwtjes van moderne bouwkunst. Het schrikt hem zelfs af omdat hij er te weinig van afweet om er een bepaalde visie over op te bouwen en om ze te bespreken met anderen die er misschien veel meer van afweten. De logische reactie is dan ook dat hij zich veilig stelt in het traditionele en doet wat de anderen doen, zonder op te vallen. Dit heeft als gevolg dat hij een woning bouwt in een stijl die hij enkel voorhoudt als de zijne of dat hij vastgeroest raakt in een traditionele stijl die niet eens de zijne is !!!

Mijn eigen stijl, zoals die van de meeste architecten, is uiteraard modern. Ik zeg wel degelijk "uiteraard" om de volgende reden: we zijn allemaal moderne mensen, omringd door de meest geavanceerde en gesofistikeerd dingen die bijna iedereen kan kopen tegenwoordig (ik denk nog maar aan een auto met boordcomputer en computergestuurde motor, digitaal dashboard, enz...; volautomatische huishoudtoestellen; met laserstraal gelezen muziek en data; in bijna elke woning een computer; satelietverbindingen vanuit de woning; computergestuurde schakeling en beheersing van het klimaat in de woning; enz...).

Ondanks dat alles willen we het liefst in een oude boerderij wonen of in een knus, oud herenhuis. Alsof moderne gebouwen niet knus zouden kunnen zijn ?

En dit is een misvatting van vele mensen over moderne architectuur. Meestal wordt die als kil en onleefbaar bestempeld. Spijtig genoeg zijn hiervan wel voorbeelden, doch men kan dit niet als regel stellen. Ook fermettes kunnen als onleefbaar worden ervaren, wanneer ze te donker, te klein, ... worden gebouwd.